perjantai 4. tammikuuta 2013

Taustat kuolaimettomuudelle

Jo hevosharrastukseni alkutaipaleelta lähtien olin aina hyvin kiinnostunut hevosten hyvinvoinnista ja käyttäytymisestä. Lueskelin hevoskirjoja ja kyselin taitavemmilta sekä asetin itseni usein hevosen asemaan miettien: miltä minusta tuntuisi hevosena tässä tilanteessa? Esimerkiksi raipan käyttäminen oli minulle alusta alkaen kova pala. Taustalla oli pelko hevosen reaktiosta (esim. pukittelu), mutta myös siitä, etten uskonut hevosen temppuilevan muuten vain. Lisäksi muistan, kun olin useasti huolestunut hevosten päivittäisistä työtuntimääristä.

Mietin hevosten tuntemuksia myös luonnollisesti varusteita kohtaan. Aluksi en osannut kyseenalaistaa kuolaimia, koska pidin niitä itsestäänselvyynä, mutta satulointi ärsytti jokaista tallin hevosta enemmän tai vähemmän. Näin jälkeenpäin tiedän, että syynä oli todennäköisesti satuloiden epäsopivuus.

Ratsastuskoulullani sai mennä käytännössä aina ilman satulaa, jos vain pyysi lupaa. Kun tasapainoni kehittyi, ilman satulaa tuli mentyä aika paljon. Se oli todella hauskaa ja joillakin hevosilla ratsastaminen oli siten huomattavasti helpompaa. Muistan suosikkiheppani, tiinenä olevan suokkitamman, jolla menin loppuaikoina vain ilman satulaa, koska tamma ärsyyntyi niin kovin satulasta.

Ensikosketukseni kuolaimettomuuten tapahtui tämän videon kautta. Se oli ensimmäinen kerta, kun ylipäätään sain tietää, että ilman kuolaimia voisi ratsastaa. Laitoin välittömästi ratsastuskoululle toivomuksen, että järjestettäisiin kuolaimeton tunti. Se järjestettiin ja osallistuin sinne Sadun kanssa syyslomalla 2009. Ensimmäinen kerta oli hyvin jännittävä, kun ei ollut tuttua ja turvallista kuolainta mukana. Tunti kuitenkin sujui tosi hyvin, mitä nyt pysäyttämisessä oli pieniä vaikeuksi.

Seuraava kuolaimeton tunti järjestettiin keväällä 2011 ja silloin menin aiemmin jo mainitsemallani tiineellä suokkitammalla. Se taisi olla viimeisiä tunteja, kun sillä menin ja päätin mennä sekä ilman satulaa että suitsia. Tammalla oli takanaan muutama vapaa päivä, joten muistan sen olleen hyvin energinen. Tuo tunti oli aivan upea ja muistelen tammaa lämmöllä.

Kesällä 2011 Ukko astui kuvioihin enkä edes ajatellut koko kuolaimettomuutta, koska oletin, että hevonen pitää ensin opettaa menemään kuolainten kanssa ratsastaessa. Sitä paitsi minulle kuolaimettomat suitset tarkoittivat päitsiä (ei toimi Ukolle jarruna ainakaan maastossa), joten en edes tiennyt, että oikeita kuolaimettomia suitsia olisi olemassa ennen kevättä 2012. Silloin aloin oikeasti etsiä tietoa kuolaimettomuudesta. Löysin paljon tietoa kuolainten haittavaikutuksista ja myynnissä olevista erimallisista kuolaimettomista suitsista. Kevään aikana ratsastimme Ukolla muutamia kertoja hammanpiikkien takia päitsillä kentällä ja silloin se oli oikein rauhallinen ja rento.

Varsinainen päätös Ukon siirtämisestä kuolaimettomuuteen tehtiin kesällä 2012, kun meille alkoi tulla ongelmia kuolainten kanssa. Ukko heitteli päätään, aukoi suutaan ja protestoi pidättäviä apuja jatkuvasti. Mietin myös omalla kohdallani, miten jännittynyt olen, kun hammaslääkäri työntää suuhuni vieraita esineitä. Ovathan hevoset tottuneet kuolaimiin, mutta pelko siitä, että ratsastaja vahingossa nykäisee ohjista voi tehdä siitä silti jännittyneemmän kuin ilman kuolaimia.


Ukko aukoo suutaan.

Kuolaimettomien hankinta venyi lopulta pitkälle syksyyn. Heti ensimmäisellä kokeilukerralla Ukko lopetti pään viskomisen, suun aukomisen ja pidättävien apujen protestoimisen. Lisäksi Ukosta on tullut ratsastaessa rentoutuneempi. Myöhemmin uskaltauduimme myös maastoon ilman kuolaimia ja kaikki sujui hyvin; jarrut toimivat paremmin kuin kuolaimilla. Alkuaikoina meillä oli maastokäytössä kunnon norsujarrut eli olympiakuolaimet tallikavereiden suosittelemana. Hyvin pian huomasimme kovista kuolaimista olevan enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä Ukko nosti pään vain korkealle ja väisteli pidättäviä apuja. Niinpä käytimme ihan normaaleja kolmipalanivelkuolaimia maastossa. Mitähän nämä tallikaverit sanoisivat nyt, kun menemme maastossa kokonaan ilman kuolaimia? :D 

Menossa ensimmäistä kertaa maastoon ilman kuolaimia.
Miten suhtaudun ylipäätään kuolaimiin? Mielestäni moni hevonen toimisi hyvin tai jopa paremmin ilman kuolaimia kuin niiden kanssa. Kuolaimettomien kanssa ratsastajan ei tarvitsisi pelätä, onko hänen kätensä liian kova tai epätasainen tai, että hän nykäisee esimerkiksi hypätessä hevosta vahingossa suusta. Nämä kaikki voivat tehdä hevosesta jännittyneen ratsastaessa, kun se pelkää kuolainten aiheuttamaa kipua. Kannustan ihmisiä rohkeasti kokeilemaan kuolaimettomuutta! :)

10 kommenttia:

  1. Ei oo totta, minulla on luonnosteilla samanlainen postaus jossa on kuvia meidän kokeiluratsastukselta, jossa Skinny aukoo suutaan XD! Nyt pitää kyllä hetki odottaa sen julkaisua :D

    Paljon on samaa meidän kokemuksissa ja ajatuksissa suhteessa kuolaimiin :), kiva kun on muitakin jotka ajattelee samankaltaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä suotta! :D Vaikka aihe on sama, hevonen ja kirjoittaja erejä. Toisaalta alkavatkohan lukijat luulemaan, että meillä on täällä meneillään bloggaajien välinen salaliitto kuolaimettomuuden jatkuvasta tuputtamisesta ihmisille. XD

      Tuosta viimeisestä kappaleesta vielä. En ole aivan varma, miten suhtaudun kuolaimiin... Ukolla emme halua niitä käyttää, mutta en katso pahalla silmällä, kun muut ratsastavat kuolaimilla, jos hevonen näyttää kulkevan ihan tyytyväisenä rennosti ratsastajan alla. Välillä vain valitettavasti näkee kovia kuolaimia, erilaisia piuhoja ja/tai epämääräistä käsien käyttöä, jolloin näkee heti, ettei hevonen näytä kovin tyytyväiseltä.

      Poista
    2. Lisään vielä, että olen aika varma, että kuolaimettomuus tekee harrastuksesta hevoselle mielyttävämpää. :)

      Poista
    3. Minä oon miettinyt ihan samalla lailla "Kuolaimettomien kanssa ratsastajan ei tarvitsisi pelätä, onko hänen kätensä liian kova tai epätasainen tai, että hän nykäisee esimerkiksi hypätessä hevosta vahingossa suusta."
      Jos vertaa niitä nyppäyksiä tai kovempia pidätteitä tai puolihuolimattomia ohjasapuja (joita esim minä kyllä tulen antaneeksi, en vain ole tarpeeksi taitava tai huolellinen ratsastaja pitääkseni kuolaimen optimaalisen liikkumattomana ja paineen minimaalisena..) niin kyllä paljon mieluummin kohdistaa ne nyppäykset sitten pään ulkopuolelle kuin suuhun ikenelle, kielelle ja suupielelle. Sama voima ja ohjasote on auttamatta minusta hellempi kuonolle kuin em kudoksille.

      Poista
    4. Kirjotettiin samaan aikaan :D. Niin minäkin kyllä ajattelen, jos turvallisuuspuoli on kunnossa.

      Poista
    5. Tulipa epämääräinen lause, siis ajattelisin myös että kuolaimettomuus tekee ratsastuksesta hevoselle miellyttävämpää.

      Ja hih, joo meidän salaliittoteoria, kaikki lukijat juoksee karkuun kun myö "tuputetaan" kuolaimettomuutta ;), hih. Mutta joo, huomaan monesti ajattelevani samoja asioita kuin mistä lukemieni blogien bloggaajat kirjoittavat, ehkä se vaan kertoo siitä että kun on suht samalla aaltopituudella, mielessä käy samankaltaisia asioita.

      Olen myös ajatellut sitä, että jos osaa ratsastaa pehmeällä kädellä hevonen rentona, niin silloinhan vasta varmaan menisi jopa vielä paremmin ilman kuolaimia. Ja jos osaa ratsastaa tosi hyvin ja käyttää kehoa ja on kokenut kilparatsastaja, luulisi että silloin saisi hevosen menemään hienosti yhä vähemmillä varusteilla. Olen monta kertaa ihmetellyt miksi kouluratsastuksessa kuolaimet lisääntyy (=kanget) kun mennään korkeammalle. Eikö juuri heidän pitäisi osata ratsastaa mahdollisimman vähin varustein?

      Poista
    6. Niinpä. Sen tason ratsastajien kehon hallinta on jo varmasti sellaista luokkaa, että luulisi ratsastuksen onnistuvan ilman kuolaimia.

      Ne kanget on tarkoitettu vaikeita liikkeitä varten, kun kaikki asiat ei ns. mahdu yhdelle kuolaimelle. ;) Suhtaudun hyvin kriittisesti korkean tason kouluratsastukseen, koska se on hevoselle äärimmäisen stressaavaa, kun se pakotetaan asentoihin, joissa ei normaalisti kulkisi. Olet varmaan huomannut, miten hiessä ne kouluhevoset aina ovat ja kuola valuu. Tämä johtuu toki myös raskaista liikkeistä, mutta myös stressistä.

      Luin muuten netistä kerran kinnostavan kirjoituksen liittyen kouluratsastukseen. En tiedä asian todenperäisyyttä, mutta siinä kirjoittaja sanoi, ettei hevonen saisi tulla koulutunnin jälkeen hikeen. Kouluratsastus on tarkoitettu aivotyöskentelyksi, maastolenkit hien nostattajiksi. Jos hevonen on koulutunnin jälkeen hiessä, siltä on vaadittu henkisellä tai fyysisellä tasolla liikaa. Kuulostaa toisaalta ihan järkeenkäypältä.

      Poista
    7. Kuulostaa tosiaan siltä että tuossa voisi olla perää. Voineeko liittyä siihen mitä itse olen lukenut, että hevonen voi koota itseään vain 10 minuuttia, ilman että rasitus ylittää kestokyvyn -koulutunneillahan jauhetaan siinä kootussa muodossa pitkäänkin...

      Poista
  2. Tilasin juuri tänään hevoselleni BB-suitset, odotan innolla, että pääsen kokeilemaan. Sidepull-kuolaimettomia on tullut toisella hevosellani käytettyä jo 10 vuotta ja niilläkin toimii hyvin. Mukava kuulla, että muillakin on omat aivot käytössä ja ajatellaan hevosen parasta.

    Mirkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me olemme tosiaan olleet oikein tyytyväisiä BB-suitsiin. :) Jotain negatiivista palautetta olen kuullut "feikkiversioista", joissa ohjat hirttää kiinni, mutta aitojen kanssa ei ole tätä ongelmaa ole.

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)