sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Barefoot Notting Hill - 2. kokeilu

Yksinkertaisesti plussat ja miinukset:

+ Leveä istuin. Avaa lonkkia.

+/- Satula vaatii hyvää keskivartalon hallintaa. Tietää kyllä, milloin ei istu oikein, koska muuten käy kipeästi etureisiin.

- Keskivartalon lihaksistomme ei ole vielä niin kehittynyt, että jaksaisimme pitkiä aikoja istua oikein selässä, mistä seuraa se, että reisiin käy kipeää. Ongelma on suurin maastossa Ukon ison käynnin ja pidempien yhtäjaksoisten ravipätkien takia.

- Turvaliivi osuu takakaareen.

- Hikijäljet






Satulan paino ei ole jakautunut tasaisesti vaan suurin paino on selkeästi kohdistunut selän takaosaan. Ukon liikkumisesta pystyi jo aavistelemaan, että painoa on enemmän takana. Jos satula painaa lavoilta, yleensä myös liike edestä loppuu (etujalat tikittävät). Jos painoa taas on eniten takana, hevonen ei pysty kunnolla työskentelemään takajaloillaan ja sitä kautta hakeutumaan oikeaan työskentelyasentoon. Eilen Ukko olikin tavallista etupainoisempi, mutta ajattelin se olevan päivästä kiinni. Maastossa Ukko laahasi tavallista enemmän takasiaan.

Tunnustelimme kädellä satulan alta ennen ratsastusta. Jo silloin huomasi, että takana käsi joutui kovempaan puristukseen selän ja satulan välissä kuin edestä. Kädenhän tulisi liikkua sulavasti läpi koko satulan. Nyt käsi kinnasi takana.

Yksi syy takaosan suuremmalle paineelle voi olla satulavyö, joka vetää taempaa vastihihnaa kireämmälle. Painoa jakava vyö voisi olla hyvä juttu.

Peli ei ole kuitenkaan vielä menetetty. Ehkä saamme satulan sopivaksi täytteiden avulla. Nyt vain täytyy miettiä järjellä, mitä pitäisi tehdä, että paino jakautuisi tasaisemmin. Ehdotuksia saa laittaa, mihin lisätään ja/tai, mistä poistetaan täytettä.

Olisiko edessä liikaa täytettä? Sään ja satulan väliin jää rungottomaksi aika paljon tilaa, eli reilu kaksi sormea. Ehkä täytettä voisi puolestaan lisätä keskelle, jossa Ukon selkä notkahtaa. Sitä mukaan, kun Ukko oppisi kantamaan itseään kauemmin oikein, täytettä voisi vähentää keskeltä.

Aiemmat satula(kokeilu)t:

Barefoot Notting Hill - 1. kokeilu
Freemax-rungoton (kopio)
Trekker Master -joustorunkoinen
Wintecin yleissatula


3 kommenttia:

  1. Harmin paikka tuo hikijälki, tosiaankin huono. Täytteillä kikkailu ei oo mullekaan oikeen vielä tuttua. Pitäiskö sun kysästä hevoskuiskaajan nettikaupasta kera noitten kuvien? Hän kun myy noita bf-satuloita, että irtoisko sieltä jokin neuvo. Mitkäs täytteet teillä nyt on huovassa? Se vaahtomuovi joka tulee huovan mukana?

    Voisko myös olla että kun tuo satula on aika jäykkä ja uusi, ettei sitte kuitenkaan ois vielä muotoutunut hevosen selkään..? Vaikka sen pitäis kuitenkin olla joustava... On kyllä tosi jännä jotenkin että se ottaa noin pahasti nimenomaan taakse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tuota säkätilaa mietin myös että tuossahan on kyllä täysin jäykkä etukaari, että ehkä semmoisen kanssa ei oo varaa hirveesti säkätilaa laskea, sillä sehän on kova. Jos etukaarta ei olis, se ei ehkä ois ihan niin tarkka vaikka ois lähempänä...?
      Nää mun heitot on vaan hypoteeseja! En mie tiiä mistään mitään :D.

      Poista
    2. Hevoskuiskaajaan voisin kyllä ottaa yhteyttä. Periaattesahan satuloista ei tarvi tietää mitään, tämä on puhtaasti tekniikkaa; kuinka painon saa jakautumaan tasaisesti. Kokeillaan vähentään edestä, koska säälle kuitenkin jää tosi reilusti tilaa.

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kiitos! :)